"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Διονύση Ι. Μαρίνου

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Διονύση Ι. Μαρίνου

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών μετά το άγγελμα του αιφνιδίου θανάτου του εκλεκτού συναδέλφου και αγαπημένου σε πολλούς δασκάλου Διονύση Ι. Μαρίνου. Η ΕΕΦ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη της για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα και επίλεκτου μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση προσέφερε ανεκτίμητες πολλαπλές υπηρεσίες στην Επιστήμη και την Εκπαίδευση και ειδικότερα στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών στην οποία υπηρέτησε με αγάπη ως γραμματέας του ΔΣ και για δεκαετίες συνεισέφερε εθελοντικά μέχρι πριν από δυο τρία έτη ερχόμενος σχεδό καθημερινά στα γραφεία της Ένωση. Ο Διονύσης τους θυμόταν όλους, με όλες τις λεπτομέρειες. Πάντα χαμογελαστός και με ένα αστείο για τον καθένα.

Ο Διονύσης ήταν για μερικές δεκαετίες το πιο εμβληματικό πρόσωπο της Φυσικής, στο Παλαιό Χημείο (όπως το ονομάζουμε) φυσικά μετά τον κορυφαίο Καίσαρα Αλεξόπουλο. Ο Διονύσης ήταν ίσως ο σημαντικότερος βοηθός για τον Αλεξόπουλο και αυτός ο οποίος έστηνε τα πειράματα φυσικής στο μεγάλο αμφιθέατρο από το βράδυ για να αρχίσει να τα εκτελεί την πρώτη διδακτική ώρα στις 7:15 το επόμενο πρωί προς όφελος όλων μας. Στην διάρκεια του έτους ο Διονύσης έστηνε και παρουσίαζε 400 ασκήσεις στο Αμφιθέατρο του Χημείου.

Δίδασκε μέσω των εργαστηριακών ασκήσεων φυσικής (που τότε ήταν 200 για όλα τα έξη φυσικής) και κυρίως των σκληρών και αυστηρών εβδομαδιαίων εξετάσεων, φυσική επιχειρώντας ασφαλώς με επιτυχία να επιδιορθώσει κατ΄αρχήν τις παρανοήσεις φυσικής με τις οποίες οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές έρχονται στο Πανεπιστήμιο. Η τεράστια διδακτική συνιστώσα των εβδομαδιαίων ασκήεων ήταν κυρίως να υποχρεώσει εμάς τους νέους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες περιορισμένου χρόνου, με τεράστια πίεση και με αυτενέργεια να γίνουμε φυσικοί, να καταλάβουμε ότι είμαστε οι νέοι Πυθαγόρειοι που με βάση τους νόμους της φυσικής που εκφράζονται με τα κατάλληλα μαθηματικά μπορούμ να κατανοήσουμε την φύση, να ερμηνεύουμε πολλά φυσικά φαινόμενα και να προβλέπουμε με επιτυχία μερικά από αυτά.

Ο Μαρίνος, έτσι τον έλεγαν όλοι, δίδαξε επί πολλά έτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αργότερα στο ΤΕΙ Αθηνών, σήμερα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του οποίου ήταν ομότιμος καθηγητής.

Το ΔΣ τήρησε ενός λεπτού σιγή στην συνεδρίασή του της 2ας Δεκεμβρίου 2021 σε ένδειξη πένθους και τιμής στον εκλιπόντα.

ΟΙ δάσκαλοι ζουν αιώνια στις καρδιές κάποιων μαθητών τους. Έτσι και ο Διονύσης είναι στο πνεύμα πολλών φυσικών που άρχισαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1963 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αιώνια η μνήμη του.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, 2/12/2021

Share this Post:

GO BACK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια