1η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής

1η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα 14-18 Ιουλίου 2019 η 1η Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής.

Στη Βαλκανιάδα πήραν μέρος 10 ομάδες μαθητών από τις αντίστοιχες βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα από την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία –Ερζεγοβίνη, τη Σλοβενία και φυσικά την Ελλάδα.

Η Βαλκανιάδα διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Η Ελληνική ομάδα αποτελούνταν από τις μαθήτριες Δασκοπούλου Ελένη, μαθήτρια του  Κολλεγίου Ανατόλια, Αποστολίδου Αθηνά, μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, Αργυρώ Σπανού, μαθήτρια της Νέας Παιδείας Χαλανδρίου και τον μαθητή Παπάρα Δημήτριο,  μαθητή του Κολλεγίου Ανατόλια, που είχαν διακριθεί στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής 2019 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Η Ελληνική ομάδα απέσπασε 1 αργυρό μετάλλιο, με τον Παπάρα Δημήτριο, 1 χάλκινο μετάλλιο με τη Δασκοπούλου Ελένη  και μια εύφημο μνεία με την Αποστολίδου Αθηνά.

Τα θέματα του διαγωνισμού επιμελήθηκε η επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετείχε ένας εκπρόσωπος από κάθε χώρα. Η Ελληνική ομάδα που αποτελούνταν από 3 μαθήτριες και έναν μαθητή, απέσπασε 1 αργυρό μετάλλιο, 1 χάλκινο και μια εύφημο μνεία παρ΄ όλο που τα θέματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά.

Το διαγωνιστικό μέρος της Ολυμπιάδας πλαισιώθηκε από παράλληλες δράσεις που έκαναν πιο ενδιαφέρουσα και πιο ολοκληρωμένη την όλη διοργάνωση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις διαλέξεις που έγιναν από τους μέντορες των ομάδων –καθηγητές πανεπιστημίου- σε προχωρημένα θέματα Φυσικής, την προβολή στο πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ, την αστροπαρατήρηση που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας και την επίσκεψη στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

Στις 5 μέρες που κράτησαν όλες οι δράσεις, οι μαθητές αλλά και οι συνοδοί τους γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες από τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, έγιναν φίλοι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες διοργανώσεις.

Ήταν  μια γιορτή της Φυσικής που προήγαγε την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μαθητών και δημιούργησε αξέχαστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

Η 1η βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής είχε την αιγίδα της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών (ΒPU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών (EPS), του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σημαντική αυτή διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθεί χάρις στην εθελοντική προσφορά των μελών της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Αγωγής και τη ζεστή και άρτια φιλοξενία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Επίσης είχε την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του ΝΟΗΣΙΣ.

Η Βαλκανιάδα Φυσικής υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών στο πλαίσιο της μεγάλης Ευρωπαϊκής Δράσης «Ανοιχτά Σχολεία σε Ανοιχτές Κοινωνίες».

Photo Gallery

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια