Αφήλιον 2022: Η Γη στην πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο

Αφήλιον 2022: Η Γη στην πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο

Σήμερα το πρωί η Γη πέρασε από το αφήλιο, το σημείο της τροχιάς της που απέχει την μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο: 152,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τότε βρισκόταν 1,67% (μόνο) πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με την μέση απόσταση Γης-Ήλιου, μια απόσταση γνωστή ως αστρονομική μονάδα (1 AU=149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Αντίστοιχα, όταν η Γη περνά από το περιήλιο βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τον Ήλιο. Αυτό θα συμβεί στις 4 Ιανουαρίου του 2023, και τότε η Γη θα απέχει 147,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο (επίσης 1,67% περίπου πιο κοντά από την μέση απόσταση Γης-Ήλιου). Είναι φανερό λοιπόν ότι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο δεν έχει καμία σχέση με το ότι τον χειμώνα κάνει κρύο και ζέστη το καλοκαίρι!

Η τροχιά της Γης δεν είναι τέλειος κύκλος και γι’ αυτό υπάρχει το αφήλιο και το περιήλιο. Σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Kepler: Οι τροχιά ενός πλανήτη είναι έλλειψη και Ήλιος βρίσκεται στην μία εστία της έλλειψης.

εκκεντρότητα της τροχιάς της Γης (ένα χαρακτηριστικό της έλλειψης και γενικότερα των κωνικών τομών) είναι ε=0.0167. Η τιμή της μας δείχνει πόσο η έλλειψη «απέχει» από το να είναι τέλειος κύκλος. Η εκκεντρότητα του κύκλου ισούται με μηδέν. Από όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η Αφροδίτη έχει την πιο κυκλική τροχιά (ε=0.007).

 Στις 4 Ιουλίου λοιπόν, όταν οι ΗΠΑ θα γιορτάζουν την «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία και στο CERN τα 10 χρόνια από την ανίχνευση του σωματιδίου Higgs, η Γη θα διέρχεται από το αφήλιο, το σημείο της τροχιάς της που απέχει την μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο.

Photo Gallery

Video

Πηγή: https://physicsgg.me/

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια