Δελτίο τύπου για το Συμπόσιο Περιβάλλον και Υγεία 3 - 4 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο τύπου για το Συμπόσιο Περιβάλλον και Υγεία 3 - 4 Σεπτεμβρίου 2021
 

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συμπόσιο ‘’Περιβάλλον και Υγεία ‘’ που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/βθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας και διεξήχθη την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021  στο Ξενοδοχείο Negroponte Resort.Το Συμπόσιο είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν οι σύνεδροι δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά .

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ.  Δούνας, η κ. Κεχρή Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κ. Φιλντίσης  και ο κ. Οβαδίας Διευθυντής του Λυκείου Βασιλικού και συνεργάτης της ΕΕΦ στην Εύβοια. Επίσης, διά ζώσης συμμετείχαν στο συμπόσιο ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Γαλάνης, ο Αντιδήμαρχος Ερέτριας κ. Μπασινάς και αξιόλογοι εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών από την Εύβοια όπως η κ. Μπολανάκη, ο κ. Κουντούρης κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου διατυπώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές πληροφορίες και θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ότι το σημαντικότερο στοιχείο της εν λόγω διοργάνωσης - που μεταδόθηκε διαδικτυακά για λόγους τήρησης των μέτρων κατά της covid19 - ήταν ότι ειπώθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο οι τελευταίες εξελίξεις στις επιστήμες της υγείας και του περιβάλλοντος.
Αρκετά  ενδιαφέρουσα ήταν  η ομιλία του Καθηγητή κ. Σεραφετινίδη σχετικά με το πως το λέιζερ μπορεί να αξιοποιηθεί ως διαγνωστικό αλλά και επεμβατικό εργαλείο. Πώς με φωτόνια και λέιζερ μελετάμε την ατμόσφαιρα και μπορούμε να διαπιστώσουμε άμεσα εάν υπάρχουν επιβλαβείς παράγοντες.

Επιπλέον, τον ακούσαμε με προσοχή να αναφέρεται στην χρήση σωματιδίων Άλφα (α) και τελικά πρωτονίων στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι με τις ακτίνες Χ. Εξήγησε βέβαια ο κ. Σεραφετινίδης ότι το κόστος για την λειτουργία ενός επιταχυντή είναι δυσθεώρητο και για αυτό ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη και ελάχιστες Πολιτείες στις ΗΠΑ διαθέτουν κέντρα αντιμετώπισης των καρκινικών όγκων με πρωτόνια.

Εντυπωσιακή ήταν η ομιλία της κ. Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε τερατογένεση και αναφέρθηκε σε αίτια όπως τα πολύ κοινά φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής μέχρι τα αναβολικά που λαμβάνουν οι αθλητές και η περιβαλλοντική ρύπανση.

Όλες οι ομιλίες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλά λόγω της πρόσφατων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Εύβοια το τελευταίο έτος, θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στην ομιλία του κ. Πικουλή, Καθηγητή Χειρουργικής και Διευθυντή στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα "Παγκόσμια υγεία και ιατρική των καταστροφών", ο οποίος αναφέρθηκε στην απαραίτητη πολυτομεακή διαχείριση κάθε κρίσης που μπορεί να προέλθει από μια φυσική καταστροφή, μίλησε για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί τάξη μέσα από το χάος (διάσωση, ανακούφιση, ανασυγκρότηση) και στάθηκε ιδιαίτερα στον ενεργό ρόλο των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης και παρέμβασης.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έχει η εκπαιδευτική κοινότητα καθώς μέσα από τους μαθητές και τους φοιτητές προσεγγίζεται όλη η οικογένεια. Η πρόταση που έχει αναπτύξει το ΕΚΠΑ περιλαμβάνει εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση και ένα πρόγραμμα με βιωματικές ασκήσεις πεδίου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών. Το εν λόγω πρόγραμμα βραβεύτηκε στις ΗΠΑ και μπορεί  να εφαρμοστεί στην Ελλάδα από τους δήμους και τις περιφέρειες  σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευχαριστούμε θερμά όλους του Εισηγητές  που εμπλούτισαν το πρόγραμμα μας με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, το Δήμο Ερέτριας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος καθώς και όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα Ευβοίας που μας δίνουν ώθηση να συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και τους στόχους μας.

              Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦ

 
Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια