Διευκρινήσεις: Η ΕΕΦ πρωταγωνίστρια στην Επιστήμη της Φυσικής

Διευκρινήσεις: Η ΕΕΦ πρωταγωνίστρια στην Επιστήμη της Φυσικής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦ

 

Πρόεδρος της ΕΕΦ

Ευστράτιος Θεοδοσίου

">

Διευκρινήσεις:

Η ΕΕΦ πρωταγωνίστρια στην Επιστήμη της Φυσικής 

Έναν ακριβώς χρόνο μετά το17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΦ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τμήματα Φυσικής της Χώρας μας είχαν σημαντική συμβολή στην επιτυχία του, αναγκάζομαι να σας γράψω για να σας ενημερώσω για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται το ιστορικό σωματείο της Ε.Ε.Φ.

Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, για τα οποία κανείς μας δεν τα υποτιμά, όμως μια μεγάλη ομάδα συναδέλφων και εθελοντών σε όλη τη χώρα αγωνίζεται για να περιοριστούν αυτά στο μέτρο του δυνατού. Δεν αρκεί σίγουρα η δικαιολογία «όποιος εργάζεται κάνει λάθη» αλλά μέσα από τις εκατοντάδες δράσεις μας, τα εκατοντάδες άρθρα του περιοδικού, ή τις εργασίες συνεδρίων, κάποιες σίγουρα δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο που θέλουμε να φτάσει η ΕΕΦ.

Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ζητούμε τη κατανόηση από τους συναδέλφους και όποιον καλόπιστο φίλο μας προβληματίσαμε και κοιτάμε μπροστά την επόμενη μέρα προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά θέλω να γνωρίζετε ότι:

α) Δημιουργείται ομάδα από πρώην προέδρους της ΕΕΦ και έγκριτους επιστήμονες οι οποίοι θα ελέγχουν κάθε μας έκδοση.

β)Το περιοδικό μας στελεχώθηκε με καθηγητές πανεπιστημίου, εγνωσμένου κύρους, ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα να περάσει μελλοντικά κάποιο επιστημονικά ατεκμηρίωτο άρθρο. 

γ) Ενδυναμώνουμε τη γραμματεία μας και την ιστοσελίδα μας προκειμένου να περιορίσουμε κάποια λάθη.

Η ΕΕΦ, εκτός από το συνέδριο του 2018 έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια του τμήματός σας έναν μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη την Επικράτεια, όπως θερινά σχολεία, ημερίδες, διαλέξεις, βραβεύσεις μαθητών. Τα μέλη ΔΕΠ όλων  τμημάτων Φυσικής ήταν πάντοτε αρωγοί σε όλες μας τις προσπάθειες. Ενδεικτικά έχουν συμμετάσχει άνω των 1000 στελεχών των Α.Ε.Ι της Χώρας μας..

Οι φοιτητές των τμημάτων Φυσικής, ως εθελοντές σε μαθητικούς διαγωνισμούς και σε εκδηλώσεις μας, ήταν πάντοτε παρόντες. Ενδεικτικά  έχουν συμμετάσχει άνω των 4.000 Φοιτητών.

Η ΕΕΦ με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, χρηματοδότησε τη συμμετοχή τους στο16ο και το 17οπανελλήνιο συνέδριο, στο 9ο Συνέδριο της BPU στην Κωνσταντινούπολη το 2015 και το 10ο  συνέδριο της BPU στη Σόφια το 2018. Εκεί οι φοιτητές παρουσίασαν τις εργασίες τους, οι οποίες μάλιστα εκδόθηκαν στην AIP.

Η ΕΕΦ προσπαθεί με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα να ανοίξει δρόμους για τους φοιτητές σε ευρωπαϊκά προγράμματα της European Physical Society και της BPU.

Προσωπικός μας στόχος είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη Βαλκανικό κέντρο για φοιτητές και μαθητές, όπου θα διεξάγονται μαθητικοί διαγωνισμοί και Βαλκανικά θερινά σχολεία.

Η πρώτη Βαλκανική Ολυμπιάδα Φυσικής, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα τελικά στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία υπό την Αιγίδα της European Physical Society (EPS), της Balkan Physical Union (BPU), του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος η  χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και  συμμετείχε στις αρχές Ιουλίου στον διεθνή διαγωνισμό ΙΥΡΤ (International Young Physicists’ Tournament). Αν και ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή της χώρας μας, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ο 32ος κατά σειρά. Συνολικά 39 από τις 45 συμμετέχουσες χώρες έδωσαν το παρών στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

 

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ

1.Η ΕΕΦ εκδίδει βιβλία μεταφυσικής και προωθεί την αντιεπιστημονικότητα.

To βιβλίο για τον «κβαντικό ηθοποιό» (το οποίο προκάλεσε την έκρηξη των αντιδράσεων) δεν είναι επιστημονικό και όπως σαφώς αναφέρεται απευθύνεται σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Εκ παραδρομής τοποθετήθηκε στα επιστημονικά βιβλία, αλλά το λάθος άμεσα διορθώθηκε. Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών προκειμένου να σταματήσει αυτή η επίθεση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επανατύπωση του βιβλίου.

2. Η ΕΕΦ πραγματοποιεί συναντήσεις με μέντιουμ και χαρτορίχτρες (άρθρο του Alfavita)

Αυτό φυσικά είναι απόλυτα ψευδές και δεν έχει συμβεί ποτέ. Η συγγραφέας του περίφημου βιβλίου σε κάποια τηλεοπτική της συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ατυχώς ότι η εξωστρέφεια της ΕΕΦ είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμα και ένα μέντιουμ (αυτοσαρκαζόμενη για μια προσωπική επίθεση που είχε δεχτεί) θα μπορούσε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι ακόμα και με εκείνη. Η συγγραφέας, ανασκεύασε πολλές φορές, ζήτησε συγνώμη, αλλά… Αυτό λοιπόν, η έγκριτη εκπαιδευτική ιστοσελίδα Alfavita το παρουσίασε ότι η ΕΕΦ συναντάται με μέντιουμ.

3. «Κβαντική μέντορας ζωής» μιλάει στα ελληνόπουλα σε ημερίδα της ΕΕΦ.

Είναι ψευδές. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη ομιλία, αποσύρθηκε από το συνέδριο μόλις η «μέντορας» την άλλαξε. Την υπόθεση έβγαλαν τα Ελληνικά Hοaxes. Μας κατηγορούν πια μόνο για το γεγονός ότι μπήκε στο πρόγραμμα (από λάθος) όχι για την ομιλία.

4. Η ΕΕΦ απειλεί προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και απειλεί με εξώδικα (αυτό αφορά το πρώτο μισό της ανακοίνωσης του τμήματος Φυσικής τους ΕΚΠΑ)
Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλά κάποιο υποψήφιο μέλος για τις εκλογές του ΔΣ έστειλε εξώδικο σε κάποια εκπαιδευτικό για μια προσωπική τους υπόθεση άσχετη με την ΕΕΦ.
Ας μας απαντήσει επιτέλους κάποιος: Βγήκε μια ανακοίνωση από το τμήμα φυσικής του ΕΚΠΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ; 

5. Η ΕΕΦ ζητά από τα παιδιά χρήματα για να συμμετάσχουν στις βραβεύσεις των διαγωνισμών μας.

Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις φορές βραβεύσεις μαθητών στο τμήμα σας, οπότε γνωρίζετε αν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα. Θα ήμασταν άλλωστε αφελείς να το κάναμε παρουσία 500 ατόμων, του κ Νανόπουλου, του κ Σιμόπουλου κ.α.
Η αλήθεια είναι ότι πριν από 5 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί σε μία πόλη δύο παράλληλες εκδηλώσεις, σε διαφορετικές αίθουσες και με σημαντική χρονική απόσταση ανάμεσά τους. Οι βραβευθέντες μαθητές όμως φυσικά δεν πλήρωσαν. Έχουμε προκαλέσει πολλές φορές για αποδείξεις για αυτή την κατηγορία, χωρίς ποτέ κάποια απάντηση.

6. Η ΕΕΦ προωθεί τον εθνικισμό, τον ναζισμό και την ανωτερότητα των Ελληνικού DNA. (Εφημερίδα των Συντακτών).

Αυτό αφορά κάτι που έγραψε στο facebook το μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ κύριος Μουσάς. Ο Καθηγητής προκειμένου να δείξει ότι «κάτι υπάρχει στην Ελλάδα» που μετά από τόσα χρόνια σκλαβιάς διατηρούνται κάποια χαρακτηριστικά του γένους μας, κάτι θα έχει το ελληνικό DNA.Αυτή η δήλωση λοιπόν έγινε αφορμή ένας εξαιρετικός συνάδελφος σας να δεχτεί μια απίστευτη επίθεση, με αισχρά ψεύδη και προσωπικές απειλές .
Για την παραπάνω κατηγορία ο κος Μουσάς Ξενοφών , συνταξιούχος Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του  ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Φ., αναφέρει ότι χρησιμοποίησε μία ατυχή έκφραση . Ο στόχος του όμως δεν ήταν κανένας άλλος παρά μόνο να αναπτερώσει το ηθικό των Ελλήνων.

7. Η «εφεύρεση του Ζωγράφου» (παραγωγή ενέργειας από νερό)

Η ΕΕΦ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το περίφημο «πιστοποιητικό» που έδωσε, αφορά μόνο την συγκατάθεσή της να συνεχιστεί η έρευνα.Η ΕΕΦ έχει ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης ανάλογων «ανακαλύψεων» τις οποίες η συγκεκριμένη συσκευή ποτέ δεν ακολούθησε.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦ

Πρόεδρος της ΕΕΦ

Ευστράτιος Θεοδοσίου

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια