Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ κύριος Χρήστος Ζερεφός για τον αποβιώσαντα Γ.Γ. της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών Θανάση Λάμπρου

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ κύριος Χρήστος Ζερεφός για τον αποβιώσαντα Γ.Γ. της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών Θανάση Λάμπρου
Η εκδημία του Θανάση Λάμπρου αποτελεί ένα βαρύτατο πλήγμα και για την οικογένειά του αλλά και για την Βαλκανική Ένωση Φυσικών, με δεκάδες χιλιάδες μέλη, τα οποία είμαι βέβαιος ότι συμμερίζονται τη θλίψη μου για αυτή τη μεγάλη απώλεια.
 
Υπηρέτησα το Συμβούλιο ως Πρόεδρος της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών επί πολλά χρόνια με τον Θανάση να εκτελεί χρέη Γραμματέως αλλά και Γενικού Συντονιστή. Ο Θανάσης, όσα χρόνια ήμουν εγώ αλλά και αφότου έφυγα, ήταν η ψυχή της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών.
 
Πριν από λίγους μήνες βρέθηκα με τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, σε επιστημονική συνάντηση και θυμηθήκαμε τα ταξίδια που είχε κάνει με την ιδιότητα του Φυσικού και τη στενότατη συνεργασία που είχε αναπτύξει ο πρώην Πρόεδρος Μεϊντάνι τόσο με τον Θανάση όσο και με το Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ, τα πολλά και δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν της εκλογής του στο ύπατο αξίωμα της Αλβανίας. Ο Πρόεδρος και εγώ ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη μεγάλη συμβολή του Θανάση στην ανέφελη μακρά πορεία της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών.
 
Ο Θανάσης Λάμπρος ήταν ο άνθρωπος για όλες τις εποχές, ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε κανείς να εμπιστευτεί απόλυτα, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αγαπούσε όχι μόνο την Φυσική και την Ένωση, στην οποία έδωσε την ψυχή του, αλλά ήταν και εκείνος ο οποίος φρόντιζε για τους νεότερους φυσικούς.
 
Με τον Θανάση γυρίσαμε όλες τις βαλκανικές χώρες και οργανώσαμε σπουδαία συνέδρια με μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλετο κυρίως στην αφοσίωση και την ενεργητικότητα που χαρακτήριζε αυτόν τον εξέχοντα άνθρωπο.
 
Θα τον θυμόμαστε όλοι με πολλή αγάπη και ευχόμαστε ο χρόνος να επουλώσει το κενό το οποίο αφήνει πίσω του τόσο στην οικογένειά του όσο και στην Βαλκανική οικογένεια Φυσικών. Αιωνία του η μνήμη.
 
Αθήνα, 25.01.2021
Χρήστος Ζερεφός
Επίτιμος καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ
Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών
Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια