Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Σειραδάκη από την ΕΕΦ

Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Σειραδάκη από την ΕΕΦ

Ο καθηγητής Γιάννης Χ. Σειραδάκης (5/3/1948-3/5/2020) είναι ένας σημαντικότατος Έλληνας αστρονόμος που έγραψε ιστορία με τις έρευνες, τα άρθρα, την διδασκαλία του στην αστροφυσική, την εκλαΐκευση, την συνεργασία του με τους ερασιτέχνες αστρονόμους και κυρίως με την μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων της οποίας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Η συμβολή του στην μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μετέβαλε την ιστορία της Ελλάδας, της Ευρώπης, την Παγκόσμια ιστορία, την ιστορία του Πολιτισμού και ειδικότερα την ιστορία της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών, της Αστρονομίας, Μηχανικής και Φυσικής.

Ο Γιάννης Σειραδάκης, Τζώνης για τους φίλους, γεννήθηκε στα Χανιά, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ήδη ως φοιτητής άρχισε με την πτυχιακή του εργασία να μετέχει επιτυχώς στην επιστημονική έρευνα.

Ο Γιάννης είχε ευχάριστο χαρακτήρα από μικρός. Είχε εξαιρετικά καλούς τρόπους. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους φοιτητές, σε μαθητές, τους ερασιτέχνες αστρονόμους και το ευρύ κοινό. Ήταν πολύ ευπροσήγορος, καταδεκτικός, έκανε πολλές ομιλίες (~500) για όλους και ήταν άριστος Δάσκαλος.

Η απώλειά του είναι μεγάλη για την Ελλάδα, την αστροφυσική, για την μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και τον πολιτισμό μας.

Οι δάσκαλοι, όπως ο Γιάννης Σειραδάκης, ζουν πάντοτε στην καρδιά και το πνεύμα των μαθητών τους και των συνεργατών τους.

Το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια