ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΡΑΚΗ - Στροφή καριέρας: από τη Φυσική στην επιστήμη των Υπολογιστών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΡΑΚΗ - Στροφή καριέρας: από τη Φυσική στην επιστήμη των Υπολογιστών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΡΑΚΗ

Στροφή καριέρας: από τη Φυσική στην επιστήμη των Υπολογιστών

Όταν σπούδαζα φυσική, αναρωτιόμουν συχνά τι είδους καριέρα θα μπορούσα να ακολουθήσω. Τώρα ξέρω οτι, αντί να προετοιμάζομαι για μια συγκεκριμένη καριέρα, ένα πτυχίο Φυσικής μοιάζει περισσότερο με ένα σύνολο εργαλείων. Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκτά κανείς του επιτρέπουν να ακολουθήσει και άλλες διαδρομές επαγγελματικής ανέλιξης.

Έτσι, τελικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών μου σπουδών στην Πληροφορική, είχα την ευκαιρία να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου στη φυσική και στην πληροφορική σε επαγγελματικό, αλλά και σε ερευνητικό - ακαδημαϊκό επίπεδο, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι φυσικοί.

Η φυσική είναι μια θεμελιώδης επιστήμη που ασχολείται με τη φύση. Για να επιτύχει κανείς ως φοιτητής φυσικής, πρέπει να εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της φυσικής. Αυτές περιλαμβάνουν την κλασική μηχανική, τον ηλεκτρομαγνητισμό, τη στατιστική φυσική και τη θερμοδυναμική, την κβαντική φυσική, τα φαινόμενα των κυμάτων και τις ιδιότητες της ενέργειας και της ύλης.

Θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να μελετήσει την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της φυσικής σε πιο συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αστροφυσική, ατομική φυσική, πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, φυσική συμπυκνωμένης ύλης, υλικά, πλάσματα και υγρά.

Η φυσική, τέλος, ασχολείται με σημαντικά πρακτικά, περιβαλλοντικά και τεχνολογικά ζητήματα, όπως η μετεωρολογία, η ηλεκτρονική, οι τηλεπικοινωνίες, ο προγραμματισμός και η θεωρία πληροφορίας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σπουδών, αποκτά κανείς σημαντικές θεμελιώδεις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στη μαθηματική συλλογιστική, τη θεωρητική αφαίρεση, τον πειραματισμό και την παρατήρηση και, έτσι, μπορεί να ακολουθήσει εναλλακτικές σταδιοδρομίες, όπως σταδιοδρομία στα οικονομικά, τη στατιστική, τη μηχανική, τα ηλεκτρονικά, την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνολογία επικοινωνιών και πολλούς άλλους τομείς.

Θεωρώ ότι πολλές συμβουλές για καριέρα στην Επιστήμη των Υπολογιστών δημιουργούν περισσότερο προβληματισμό: υπάρχουν θέσεις που απευθύνονται σε αρχάριους, θέσεις που απευθύνονται σε πεπειραμένους επιστήμονες υπολογιστών και θέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους νεότερους επιστήμονες υπολογιστών να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Όλη αυτή η ασάφεια καθιστά δύσκολο για πολλούς επίδοξους επιστήμονες των Θετικών Επιστημών να γνωρίζουν πού να επενδύσουν το χρόνο τους, καθώς προσβλέπουν σε μία μετάβαση στον τομέα της πληροφορικής.

Εάν θέλετε να μπείτε στο χώρο της Επιστήμης των Υπολογιστών, λάβετε υπόψη σας το εξής: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά! Ο τομέας εξελίσσεται πολύ γρήγορα, οπότε ακόμη και βετεράνοι μηχανικοί πληροφορικής είναι, σχεδόν σίγουρα, ξεπερασμένοι σήμερα χωρίς επικαιροποίηση των γνώσεών τους, καθώς τα κριτήρια με τα οποία προσλήφθηκαν ακόμη και το 2012, δεν ισχύουν σήμερα και η απόσταση μεταξύ των προσόντων πρόσληψης επιστημόνων πληροφορικής σήμερα και εκείνων που θα ισχύουν σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα, πιθανότατα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε, μπορείτε, κάλλιστα, να έχετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας σήμερα, επενδύοντας στην γνώση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής.

Κάντε ένα βήμα μπροστά με μεταπτυχιακές σπουδές MSc Computer Science στο Staffordshire University. Συνδυάστε ακαδημαϊκές γνώσεις και πρακτικές και γίνετε ο ειδικός που θα εμπιστευτείτε!

Η βιομηχανία της Επιστήμης των Υπολογιστών παρέμεινε στην κορυφή της επαγγελματικής ζήτησης εδώ και χρόνια και θα εξακολουθήσει να παραμένει. Καθώς εξελίσσονται οι τεχνολογίες, οι απαιτήσεις και ο ανταγωνισμός στην αγορά πληροφορικής αυξάνονται. Αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε είναι ένα σύγχρονο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, σχεδιασμένο για όσους θέλουν να γίνουν ειδικοί στην Ανάπτυξη Λογισμικού ή την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο.

Τα μαθήματα MSc Computer Science του Staffordshire University σας παρέχουν όλες αυτές τις γνώσεις και δεξιότητες, μέσω ενός προγράμματος σπουδών που είναι ό,τι πιο ενημερωμένο και σύγχρονο υπάρχει.

Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MSc Computer Science (Software Engineering) εστιάζει σε δύο κύριους εκπαιδευτικούς πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει βασικά μαθήματα Software Architecture and Engineering, όπως Software Engineering Principles, Multi-tier Application Architecture, Enterprise Software Engineering, ενώ ο δεύτερος μαθήματα προγραμματισμού και ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού, όπως Web Application Programming, Mobile Application Development, Enterprise Cloud Computing in the AWS Environment και Pervasive Computing, τα οποία φέρνουν τους αποφοίτους στην κορυφή των Software Engineers.

Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MSc Computer Science (Cyber Security) προσφέρει μια διεξοδική εξοικείωση με τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ανάλυση του κυβερνοεγκλήματος, τις δοκιμές διείσδυσης, και γενικότερα στην ψηφιακή εγκληματολογία, άμεσα συνδεδεμένο με τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο, με επίκαιρα μαθήματα, όπως Professional Secure Networks (SISCO), Penetration Testing, Operating System Security, Digital & Mobile Forensics, κ.α., τα οποία φέρνουν τους αποφοίτους στην κορυφή των Cyber Security experts.

Πώς να προβληθείτε επαγγελματικά: αν φτάσετε στο σημείο που είστε έτοιμοι να υποβάλετε αίτηση για μία θέση εργασίας, ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η δημιουργία της προσωπικής σας εικόνας είναι ασυνήθιστα σημαντική στην επιστήμη των υπολογιστών. Και μπορεί να ανησυχείτε επειδή ίσως δεν έχετε επαγγελματική εμπειρία στην πληροφορική, αλλά αυτό μπορεί πραγματικά να είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας: είστε ένας αυτοδημιούργητος, μεταπτυχιακός επιστήμονας υπολογιστών, στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να βασίζονται, επειδή έχει την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα και να εργάζεται σκληρά.

Ειδικά αν είστε φυσικός, η καλύτερη στρατηγική σας είναι να προβάλετε τον εαυτό σας ως κάποιον με βαθιά θεωρητική γνώση που μπορεί να συνδυάσει το ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο με την πρακτική εμπειρία. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε σε θέση να εξηγήσετε με σιγουριά πώς λειτουργούν τα διάφορα μοντέλα και να είστε επαρκώς εξοικειωμένος με τα πιο επίκαιρα «καυτά» θέματα της βιβλιογραφίας και τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της πληροφορικής.

Το στοίχημα ανήκει σε σας, ώστε να ανταποκριθείτε σε αυτήν την εικόνα: είναι ένα απότομο μονοπάτι αναρρίχησης, αλλά η ανταμοιβή σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Δρ. Παναγιώτης Περάκης

Επικεφαλής της Σχολής Πληροφορικής
UNICERT College

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια