Τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρέθηκαν κρυμμένες σε έναν γαλαξία

Τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρέθηκαν κρυμμένες σε έναν γαλαξία

Η ανακάλυψη δύο υπερμεγέθων μαύρων τρυπών να βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Αλλά το να εντοπίζεις τρεις οι οποίες ανταγωνίζονται για την ίδια θέση είναι πολύ περίεργο. Στην πραγματικότητα, οι αστρονόμοι σπάνια γίνονται μάρτυρες τέτοιου φαινομένου. Αλλά τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό   Astronomy & Astrophysics , οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν γαλαξία που φιλοξενεί τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες: το NGC 6240.

Στη μελέτη, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κρύβονται κοντά στο κέντρο του γαλαξία NGC 6240, το οποίο έχει διαταραχθεί εμφανώς από τις βαρυτικές επιδράσεις μιας τριπλής συγχώνευσης. Το NGC 6240 είναι σχετικά κοντά - μόλις 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά - και οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι το περίεργο σχήμα του ήταν το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης μεταξύ δύο γαλαξιών. Αυτοί οι δύο γαλαξίες, σκέφτηκαν, χτύπησαν ο ένας τον άλλο ενώ κινούνταν με εκατοντάδες χιλιόμετρα  ανά δευτερόλεπτο και είναι ακόμα σε διαδικασία συγχώνευσης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές περίμεναν να βρουν δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κρύβονται κοντά στο κέντρο της κοσμικής σύγκρουσης.

Αντ 'αυτού, όταν είδαν τον πυρήνα του NGC 6240 χρησιμοποιώντας τεχνικές χαρτογράφησης 3D, η ομάδα βρήκε απροσδόκητα τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες - η κάθε μια έχοντας μάζα πάνω από 90 εκατομμύρια Ήλιους. (Για σύγκριση, η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, Τοξότης A *, ζυγίζει περίπου 4 εκατομμύρια ηλιακές μάζες.) Επιπλέον, και οι τρεις μαύρες τρύπες του NGC 6240 βρίσκονται σε μια περιοχή μικρότερη από 3.000 έτη φωτός , η  οποία είναι μικρότερη από το ένα τοις εκατό του μεγέθους του γαλαξία στο οποίο κατοικούν.

"Μέχρι τώρα, μια τέτοια συγκέντρωση τριών υπερμεγέθων μαύρων τρυπών δεν είχε ποτέ ανακαλυφθεί στο σύμπαν", δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Peter Weilbacher του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Λάιμπνιτς, σε ένα δελτίο τύπου . Αν και οι αστρονόμοι έχουν βρει προηγουμένως τρεις ξεχωριστούς γαλαξίες και τις συναφείς μαύρες τρύπες σε μια πορεία σύγκρουσης, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τριπλή ζεύξη υπερμεγέθων μαύρων τρυπών σε τόσο περιορισμένο χώρο.

Αυτή  δεν είναι μόνο μια περίεργη, συναρπαστική και πρωτοφανής ανακάλυψη, αλλά δείχνει επίσης πως πολλοί γαλαξίες μπορούν να συναντηθούν ταυτόχρονα για να χτίσουν τους μεγαλύτερους γαλαξίες του σύμπαντος. Αυτή είναι μια μυστηριώδης διαδικασία για τους αστρονόμους, οι οποίοι βλέπουν σήμερα γαλαξίες που είναι πολύ τεράστιοι για να έχουν δημιουργηθεί από βραδύτερες συγχωνεύσεις δύο γαλαξιών, παρά την ηλικία του σύμπαντος η οποία είναι σχεδόν 14 δισεκατομμύρια έτη.

«Αν όμως πραγματοποιηθούν ταυτόχρονες διαδικασίες συγχώνευσης διαφόρων γαλαξιών, τότε οι μεγαλύτεροι γαλαξίες με τις κεντρικές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες θα ήταν σε θέση να εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα », δήλωσε ο Weilbacher. "Οι παρατηρήσεις μας παρέχουν την πρώτη ένδειξη αυτού του σεναρίου."

Photo Gallery

Πηγή: http://www.astronomy.com

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια