Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next STEM εκπαίδευση για τη νέα γενιά

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next  STEM εκπαίδευση για τη νέα γενιά

Το Ίδρυμα Vodafone ανανεώνει το Generation Next, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη για όλους, και ανακοινώνει τον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next για όλους τους εφήβους.

Με επίκεντρο την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.grη οποία διαθέτει όλο το εκπαιδευτικό υλικό, οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου μπορούν να ανακαλύψουν πόσο εύκολη και διασκεδαστική μπορεί να γίνει η μάθηση με τη χρήση της τεχνολογίας, λαμβάνοντας μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next.

Περιηγηθείτε, λοιπόν, στο διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας που περιλαμβάνει τις τρεις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

•Ενότητα Discover, όπου μαθητές και καθηγητές μπορούν να ανακαλύψουν το STEM και να πάρουν έμπνευση από παλαιότερα projects και κατασκευές που υλοποίησαν μαθητές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

•Ενότητα Learn, όπου μπορούν να εκπαιδευτούν με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο σε βασικές θεματικές STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και να αξιοποιήσουν ποικιλία εκπαιδευτικών ενοτήτων, όπως Αστρονομία, App Development, Internet of Things, Citizen Science, Arduino, Έξυπνη Πόλη και Ηλεκτρισμός.

Ενότητα Create, όπου οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν Do it Yourself δραστηριότητες, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές, καθώς και να πάρουν έμπνευση για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Το υλικό αυτό διατίθεται δωρεάν και όλα τα σχολεία και οι οργανισμοί που διαθέτουν όμιλο ρομποτικής/προγραμματισμού/τεχνολογίας μπορούν να το αξιοποιήσουν. Ακόμα όμως και αν το σχολείο/οργανισμός δε διαθέτει σχετικό όμιλο, το Generation Next αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί, υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή Φυσικής ή Πληροφορικής.

Virtual Classrooms

Φέτος για 1η φορά όλη η εκπαίδευση που παρέχεται στους καθηγητές των STEM Labs θα γίνεται και ψηφιακά, μέσω Virtual Classrooms, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν online μαθήματα διάρκειας 7 εβδομάδων (2 ώρες ανά εβδομάδα), τα οποία καλύπτουν τις ακόλουθες διδακτικές ενότητες: STEM Education &  Generation Next , Arduino, App Development, Generation Next case studies and STEM projects. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχει σχετικό τεστ και με την επιτυχή διεκπεραίωσή του και την ολοκλήρωση όλων των ενοτήτων οι χρήστες λαμβάνουν το "Generation Next Certificate", το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να κατεβάσουν τη δική τους ομάδα στον διαγωνισμό. Τα εργαστήρια ξεκινούν στις 12 Νοεμβρίου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μέσω της πλατφόρμας.


Πανελλήνιος Διαγωνισμός

Αναφορικά με τον διαγωνισμό, η διαδικασία συμμετοχής παραμένει η ίδια και ο καθηγητής που θα οριστεί ως επικεφαλής θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

1.Ο υπεύθυνος καθηγητής καλεί τους μαθητές να σχηματίσουν ομάδες και υποβάλλει τη συμμετοχή. Οι ομάδες μπορούν να αποτελούνται από 2-4 άτομα, υπό την επίβλεψη πάντα του επικεφαλής καθηγητή.

2.Στη συνέχεια οι ομάδες μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της πλατφόρμας, να εμπνευστούν από τις κατασκευές συνομήλικών τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να σκεφτούν και να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, ζήτημα, ή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα.

3.Αξιοποιώντας τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών, καλούνται στη συνέχεια να αναπτύξουν μια κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή για την επίλυσή του. Οι κατασκευές των μαθητικών ομάδων μπορούν να κινούνται γύρω από τις νέες, εκθετικές τεχνολογίες, με προτεραιότητα σε τομείς όπως η ασφάλεια και προστασία, οι «έξυπνες» πόλεις και οι αυτοματισμοί, η βιομιμητική, το περιβάλλον, οι εφαρμογές υγείας και οι ψηφιακές κατασκευές και υπηρεσίες.

4.Αφού ολοκληρώσουν το project τους, ο υπεύθυνος καθηγητής το καταθέτει στην πλατφόρμα

5.Κριτική επιτροπή αξιολογεί τα projects

6.Ανακοινώνονται οι νικητές που κερδίζουν μοναδικά δώρα.

Σημαντικές ημερομηνίες

•Υποβολή συμμετοχών από τον υπεύθυνο καθηγητή έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021
•Παρακολούθηση μαθημάτων από τις συμμετέχουσες ομάδες και επιλογή του τοπικού προβλήματος που θα επιλύσουν, έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021
•Κατάθεση των projects των ομάδων από τον υπεύθυνο καθηγητή, από την 01 Φεβρουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2021
•Ανακοίνωση των νικητών τον Μάρτιο 2021

Για περισσότερες ερωτήσεις/διευκρινίσεις μπορείτε να αποστείλετε το e-mail σας στο info@vodafonegenerationnext.gr


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το Generation Next αποτελεί εξέλιξη του STEMpowering Youth, του επιτυχημένου προγράμματος STEM εκπαίδευσης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή, από το 2017, και περιλαμβάνει εξωσχολικά εργαστήρια, εκπαιδευτικό υλικό STEM και mobile εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αστρονομία. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα μετρά περισσότερους από 82.000 ωφελούμενους μαθητές και καθηγητές, καθώς και 289 πρωτοποριακά projects, από  88 περιοχές της χώρας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεσματική είναι η συμβολή δημόσιων, ιδιωτικών φορέων και τοπικών κοινωνιών, που οδηγεί στον ευέλικτο εμπλουτισμό του προγράμματος. Ενός προγράμματος που ενισχύει και συμπληρώνει το έργο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαμορφώνουν τη νέα γενιά και την κατευθύνουν στα επαγγέλματα του μέλλοντος, ενώ παράλληλα προάγει τη συνεργασία και τη βιωματική μάθηση και φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.  

Τέλος, το Generation Next εναρμονίζεται με το “Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021–2027” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στα πεδία STEM. Μάλιστα, το 2019 το πρόγραμμα διακρίθηκε, στο πλαίσιο του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού των Mariano Gago Ecsite Awards, με το κορυφαίο βραβείο Sustainable Success Award 2019, ξεχωρίζοντας για τον ουσιαστικό αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία, ως εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων.

 

Share this Post:

GO BACK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια