Πότε και πώς θα έρθει το οριστικό τέλος του πλανήτη μας;

Πότε και πώς θα έρθει το οριστικό τέλος του πλανήτη μας;

Η ζωή στη Γη επιβιώνει και ευδοκιμεί για πάνω από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά αυτό δεν θα συνεχίζεται για πάντα. Σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου αναμένονται καταστροφικά γεγονότα που θα πλήξουν τον πλανήτη Γη.

Καθώς ο ήλιος γερνά, ο πυρήνας του διαστέλλεται και θερμαίνεται, αυξάνοντας τον ρυθμό των πυρηνικών αντιδράσεων σύντηξης που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του. Μετά από 1-2 δισεκατομμύρια χρόνια, η ολοένα αυξανόμενη ακτινοβολία από τον Ήλιο θα θερμάνει και θα εξατμίσει τους ωκεανούς της Γης.

Στη συνέχεια, οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εσωτερικών πλανητών θα διαταράξουν τις τροχιές τους. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για τον ‘εκτροχιασμό’ κάποιου πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Γης.

Μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, συμβαίνει η αναπόφευκτη συγχώνευση του Γαλαξία μας με τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Παρά τους νέους σχηματισμούς άστρων, σουπερνόβα και αστρικές συγκρούσεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η Γη να παραμένει ανεπηρέαστη.

Μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, ο ήλιος θα περάσει στο αστρικό στάδιο του ερυθρού γίγαντα, καταπίνοντας σίγουρα τον Ερμή και την Αφροδίτη, ενώ η μοίρα της Γης παραμένει οριακά αμφίβολη.

Η αστρική απώλεια μάζας θα ωθήσει την τροχιά της Γης προς τα έξω, αλλά θα έχει ακόμα πιθανότητες να επιβιώσει. Αν τα καταφέρει, τότε συνεχίσει θα περιφέρεται γύρω από έναν λευκό νάνο για τα επόμενα χρόνια.

Μετά από 1019 χρόνια, πολλαπλές βαρυτικές αλληλεπιδράσεις αποβάλλουν τα περισσότερα άστρα και ηλιακά συστήματα από τους γαλαξίες τους. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί και στον Ήλιο μας. Η Γη, ωστόσο, θα παραμείνει σε μια ελαφρώς τροχιά γύρω από το αστρικό μας κατάλοιπο.

Μετά από ~1026χρόνια, οι παλιρροιακές δυνάμεις θα διαλύσουν μοιραία τον πλανήτη. Το πτώμα του Ήλιου ως λευκού νάνου θα καταβροχθίσει επιτέλους τα υπολείμματα της Γης: κι αυτό θα είναι το οριστικό και αμετάκλητο τέλος της.

Η Γη θα μπορούσε να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν είχε διαφύγει για κάποιο λόγο νωρίτερα από την βαρυτική έλξη του Ήλιου, και κυκλοφορούσε ως απομονωμένος αδέσποτος πλανήτης.

 

Περισσότερες Πληροφορίες: https://bigthink.com/starts-with-a-bang/science-earth-end/

Photo Gallery

Πηγή: https://physicsgg.me/

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια