Θερινό Σχολείο Επιστήμη και Τέχνη για μαθητές Γυμνασίου

Θερινό Σχολείο Επιστήμη και Τέχνη  για μαθητές Γυμνασίου

ENΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 
ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 

Νέα Δράση στο τομέα των Θερινών Σχολείων της Ε.Ε.Φ
ΘΕΜΑ:Η  ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
22-24 Ιουνίου 2022 
Για μαθητές Γυμνασίου

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών είναι ένας Επιστημονικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εκπροσωπεί επιστήμονες της Φυσικής και άλλων σχετιζόμενων κλάδων .Εκτός των τυπικών και καθιερωμένων υποχρεώσεων της προς την επιστημονική κοινότητα διοργανώνει συνέδρια, συμπόσια σεμινάρια ,ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και θερινά σχολεία  στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών της και μη συνεχίζει τις επιστημονικές δραστηριότητες.
Aγαπητοί  μας  μαθητές συνεχίζουμε  και εφέτος  την προσπάθεια μας οργανώνοντας και αυτό το καλοκαίρι, Θερινά Θεματικά Σχολεία. 
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, από το 2007 έως το 2021, εκατό (100)   Θερινά Σχολεία ως Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα οργανώσει  και φέτος  στην Αίγινα από τις 22-24  Ioυνίου  2022,το θεματικό σχολείο με καινοτόμο προσέγγιση που αφορά τη σχέση επιστήμης και τέχνης. Η έμπνευση μας έχει σχέση με τις  επιτυχημένες δράσεις που εκφράσθηκαν μέσω των  Πανελληνίων διαγωνισμών  με θέμα ΄΄Διαστημικές εικόνες και καλλιτεχνική έκφραση΄΄ που διενήργησε η ΕΕΦ τα δύο τελευταία χρόνια για τους μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαιρετικών εργασιών εκ μέρους τους.
 Η ΕΕΦ αποφάσισε να προχωρήσει στο πρώτο θερινό σχολείο ΄΄Τέχνη κι Επιστήμη΄΄ στην Αίγινα, το οποίο θα αναδείξει  τη σχέση μεταξύ Τέχνης και Φ.Ε. , καθώς  και  τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες έχοντας σαν εφαλτήριο τις θεωρίες της Φυσικής εμπνεύστηκαν τα έργα τους.
Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί η φαντασία των μαθητών μας , απαραίτητη για τον φυσικό επιστήμονα ( Η φαντασία είναι σπουδαιότερη από τη γνώση γιατί η γνώση είναι περιορισμένη ενώ η φαντασία σε πάει παντού, Einstein), η κριτική τους ικανότητα, η ικανότητα της έκθεσης και υποστήριξης των ιδεών τους καθώς και η συνεργατική μάθηση.
 Ο Στόχος μας είναι, μέσα από τη μελέτη της Επιστήμης και την καλλιτεχνική έκφραση να εμβαθύνουν οι μαθητές μας στις έννοιες των Φ.Ε.,να ανακαλύψουν το πολιτιστικό αποτύπωμά τους καθώς και την ώθηση που έδωσαν στην Τέχνη, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι οι νόμοι της Φυσικής διέπουν τα πάντα γύρω μας και είναι η έκφανση της ίδιας της Ζωής.
Ακολουθώντας μας σε αυτό το ταξίδι της Τέχνης με την Επιστήμη, θα έχετε τη δυνατότητα, παρακολουθώντας τα θέματα που θα αναπτυχθούν, να εμπνευστείτε, να δημιουργήσετε, αλλά κυρίως να κατανοήσετε  τις Φ.Ε. , αφού για τη δημιουργία είναι απαραίτητη η σε βάθος κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου.
Θέματα που θα αναπτυχθούν:
Α)Χορός και Φυσική
Μέσα από την Τέχνη του χορού θα κατανοήσουμε την εφαρμογή των νόμων της Φυσικής και των κανόνων ισορροπίας
Β) Μουσική και Φυσική
 Θα ανακαλύψουμε πως οι ήχοι και η αρμονία της Φύσης ερμηνεύονται μέσα από  κανόνες της Φυσικής και μετουσιώνονται σε μουσικές μελωδίες και ηχητικές συνηχήσεις στον κόσμο των μουσικών οργάνων και της ανθρώπινης φωνής.
Γ) Ζωγραφική και Φυσική. 
Θα ανακαλύψουμε τη Φυσική σε πίνακες μεγάλων ζωγράφων, οι οποίοι επισταμένα μελέτησαν τις θεωρίες των Φ.Ε. για να αποδώσουν με πιστότητα τον κόσμο που τους περιβάλλει 
Δ) Θέατρο και Φυσική
Η Τέχνη όλων των Τεχνών. Οι νόμοι της Φυσικής στην υπηρεσία της σωματικής έκφρασης, της μίμησης  και της φαντασίας.
 Στο έργο του Μπρεχτ, Gallileo-Gallilei,  o Γαλιλαίος για να εξηγήσει στον μαθητή του Αντρέα ότι η Γη κινείται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε,  τοποθετεί τον Αντρέα επάνω σε μια καρέκλα(Γη) και τον περιστρέφει γύρω από τον νιπτήρα του(Ήλιος). 
Η παράσταση και η αναπαράσταση λοιπόν εργαλεία στην κατανόηση των Φ.Ε. 
 Workshop
‘’Πες μου και θα ξεχάσω, δείξε μου και θα θυμηθώ, άσε με να το κάνω και θα το καταλάβω’’ Κομφούκιος
Στα workshop οι μαθητές ,δουλεύοντας κατά προτίμηση σε ομάδες, χρησιμοποιώντας ιδέες από τα θέματα που αναπτύχθηκαν και βασιζόμενοι σε νόμους και κανόνες των Φ.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε μικρούς καλλιτέχνες, να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Μαθητές-Μαθήτριες που έχουν ενδιαφέρον για το χώρο της Τέχνης
Τα θέματα θα αναπτύξουν Φυσικοί, Μουσικοί , και άνθρωποι του Θεάτρου.
Κόστος: 100 € ανά μαθητή (συμπεριλαμβάνονται διαμονή, διατροφή, έντυπο υλικό, βεβαίωση παρακολούθησης ).
Κόστος:15€ ανά μαθητή για απλή παρακολούθηση (συμπεριλαμβάνονται παρακολούθηση , έντυπο υλικό, βεβαίωση παρακολούθησης).
Προκαταβολή 40 ευρώ με κωδικό ΚΕ 83
Μπορείτε να προβείτε σε κατάθεση στον ακόλουθο λογαριασμό στην τράπεζα Εurobank :0026.0327.40.0200253706 IBAN:  GR2402603270000400200253706 με κωδικό ΚΕ 81 και στη συνέχεια να αποστείλετε το καταθετήριο με e-mail στο eeftherina@gmail.com  υπόψιν κας Γεώργα

Περισσότερες Πληροφορίες-Εγγραφές
Γεώργα  Αναστασία 15.00-19.00,210-3635701,6979774903 
e-mail:eeftherina@gmail.com
 

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια